CRANIO SACRAAL THERAPIE

WAT IS HET CRANIO SACRALE SYSTEEM?

Het cranio sacrale systeem is het deel van het lichaam dat als allereerste is ontstaan. In het midden van de hersenen wordt continu hersenvocht geproduceerd. Dit hersenvocht wordt in een ritme door het cranio sacrale systeem gepulseerd. Via bindweefsel (fascia) dat om organen, spieren, pezen, en zenuwen een verbinding legt in het lichaam, is het ritme overal in het lichaam voelbaar. 

*Het cranio sacrale systeem vindt zijn oorsprong in de schedel (cranium) en loopt via het ruggenmerg naar het heiligbeen (sacrum).

Wat is Cranio SacraAl Therapie?

Een holistische behandelwijze, waarbij door middel van zachte aanrakingen met verschillende hands-on technieken op het lichaam en de schedel het cranio sacrale systeem wordt uitgenodigd om spanningen, verstoringen, blokkades, trauma’s en dergelijke te signaleren. Door het aanraken wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd zodat de disbalansen die zich kunnen voordoen op fysieke, emotionele en mentale lagen kunnen worden opgelost. 

In een gezond lichaam is de werking van het cranio sacrale systeem en zijn ritme optimaal en is het lichaam in balans. Elke vorm van stress (trauma’s, verkeerde voeding, fysieke of psychische overbelasting, slecht functionerende organen en littekens) kan verstoringen geven. Met behulp van een aantal behandelingen kan het lichaam weer in balans worden gebracht.

Hoe Kan ik Je Paard Helpen?

Door goed naar jouw verhaal te luisteren, wat is jou opgevallen aan jouw paard. Ook observeer ik je paard in stand en beweging, doe een assessment waarbij ik de reflexen test en kleine oefeningen doe om te kijken waar de ongemakken of blokkades zitten. Daarna ga ik contact maken met het paard, eerst vanuit uitnodigen, ‘luisteren’ kijken, voelen en dan zal de verbinding mogelijk gemaakt kunnen worden. Vanuit deze verbinding en wat ik fysiek waarneem zal ik zien en voelen ‘wat er nodig’ is.

Ik werk altijd vanuit rust, vertrouwen, zachtheid en respect.

 

Met een cranio sacraal behandeling is er al veel mogelijk om het systeem ‘aan het werk’ te zetten, maar er kan ook eerst een energetische (chakra) healing (zie Energetische Healing) nodig zijn of met Tellington TTouch® gewerkt worden om zo ontspanning en vertrouwen te krijgen. Ontspanning en vertrouwen zijn erg belangrijk om datgene wat uit balans is gebracht te kunnen loslaten en zo het fysieke, mentale en emotionele welzijn te bevorderen. 

Kijk bij de tarieven voor de kosten van een cranio sacraal behandeling. 

Bij welke klachten een cranio sacraal behandeling?

     Stress/nervositeit/spanning
     Gevoeligheid bij aanraken
     Verminderde weerstand
     Trauma’s
     Blessures
     Verwondingen/littekens
     Fysieke problemen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, 
allergieën, maag/darmstoornissen, na een tandartsbehandeling, kauwen/kaakproblemen

bijholteproblemen, hormoonproblemen enz.

WANNEER?

De leeftijd van een paard speelt geen rol. Cranio sacraal therapie kan zowel voor veulens als voor oudere paarden worden ingezet. Vooral bij deze kwetsbare doelgroep kan het juist extra belangrijk zijn om te zorgen dat het paard goed in balans is en behandeld wordt met een zachte therapie. 

Een behandeling kan ook preventief gegeven worden. Door periodiek (bijvoorbeeld 1x in de 3 maanden) te behandelen, kunnen een hoop klachten voorkomen worden.

GEEN Cranio Behandelingen

bij o.a.

     Koorts

     Ontstekingen

     Open wonden

     Medicijnen

     Einschuss

     Koliek

     Bloeding

     Nierfalen

     Acute luchtwegproblemen

     Bij inentingen 2 weken ervoor en erna

     Wormenkuur 1 week ervoor en erna

     Drachtig na de 4de maand en veulen aan de voet

WAT WEL EN NIET DOEN VOOR EN TIJDENS EEN BEHANDELING

Zorg dat je paard gegeten heeft

Doe geen intensieve training of rij-sessie tot een 1 uur voor de afspraak

Tijdens de behandeling bij voorkeur geen eten of snoepjes of iets dergelijks geven

HOE VAAK BEHANDELEN EN MOGELIJKE REACTIES NA EEN BEHANDELING

    Afhankelijk van de klacht en oorzaak van 1 week tot 2 maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal evenwicht te bereiken. Na de behandelingen moet het lichaam de tijd en kans krijgen om zijn zelf zelfgenezende kracht te ontplooien en om het probleem op te lossen.

 

    Er kan direct tijdens en/of na de behandeling een sloomheid of slaperigheid in het lichaam ontstaan. Ook is het mogelijk dat het paard zich juist vrolijk, bevrijd en superfit voelt, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in vrolijke bokpartijen in de wei.

 

    Ook kan er ogenschijnlijk weinig of geen waarneembare reactie zijn, wat niet betekent dat er niets ‘gebeurt’.

 

    Doordat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken, is het ook mogelijk dat er in het begin een verergering van de klachten ontstaat. Het lichaam lost dit zelf weer op, meestal binnen 3 dagen tot een week.

ADVIES AAN DE EIGENAAR

NA EEN BEHANDELING

Minimaal 3 dagen niet rijden, wel bewegen in paddock, zonder bijzet aan de longeerlijn, rustig grondwerk en wandelen.

LET OP:

Een cranio sacraal behandeling vervangt nooit de dierenarts, maar kan wel een aanvullende werking hebben. Bij ziekte en twijfel altijd een officieel erkende dierenarts om raad vragen.

NOG VRAGEN?

Neem gerust contact met mij op!

FOCUS on ANIMALS

  tel: 06 579 30 315  .  christa@focusonanimals.nl

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2018 Focus on Animals. All rights reserved. Algemene voorwaarden.